PostHeaderIcon Montare gresie şi faianţă

V-ati hotarat sa va montati singuri placile ceramice in baie? Daca sunteti indemanatic, aveti sculele necesare, nu va mai trebuie decat rabdare si putina experienta.

In primul rand asteptati-va sa dureze aproximativ o saptamana pentru o baie de dimensiuni medii. Totul depinde de complexitatea lucrarii si de indemanarea d-voastra.

Pentru inceput pregatiti-va sculele si materialele de care aveti nevoie. Iata o lista cu minimul necesar:

DE CE MATERIALE AM NEVOIE ?

- gresia si faianta – cumparati cu 10% mai mult decat pare sa va fie necesara. Vor fi pierderi de material cand veti taia straifuri, gauri pentru scurgeri etc. In plus, daca ceramica este foarte casanta (mai ales la cele de calitate foarte buna, din import) veti avea pierderi mai mari. De asemenea, cresteti marja de siguranta daca doriti sa montati gresia diagonal, la 45′.

- distantieri (cruciulite) de 2-3 mm sunt cei mai folositi. Ii gasiti la pungulite in orice magazin de materiale de constructii. Se folosesc pentru a regla distanta dintre placile ceramice pentru ca rosturile sa iasa egale.

- adeziv (Murexin, Ceresit CM9 etc.) – de la orice magazin de constructii, il livreaza la sac.

- coltare de plastic de interior si exterior, pentru imbinarile de placi la 90′. Sunt bare de 3 m in diverse culori, asortati-le si cumparati-le cu placajele ceramice. Puteti sa le folositi nu numai pentru colturi ci si pentru terminatia plintei daca doriti sa o faceti tot din gresie.

- chit de rosturi pentru finisat – colorat dupa preferinte. Atentie, nuantele mai deosebite nu se gasesc foarte usor, asa ca este bine sa le cautati din timp la magazinele de materiale de constructii. Nu folositi niciodata alb pentru pardoseli pentru ca se va murdari imediat si nu va mai reveni niciodata la culoarea initiala. Optati pentru tonuri inchise.

DE CE SCULE AM NEVOIE ?

- boloboc pentru a verifica daca montajul este corect la verticala si orizontala.

- dreptar tot pentru verificare. Placile trebuie sa fie la acelasi nivel una cu cealalta, nu una mai retrasa si alta in afara.

- galeata (pentru prepararea adezivului)

- cancioc / mistrie (pentru adeziv)

- pieptene de gresie (pentru intinderea adezivului pe placi)

- masina de taiat (asigurati-va ca taie bine, fara sa zdrentuie marginile si ca are dimensiunea corespunzatoare lungimii placilor alese de dumneavoastra). Daca alegeti o ceramica foarte groasa sau foarte dura veti avea dificultati in a taia straifurile de care aveti nevoie.

- flex cu disc special pentru gresie (diamant), masina de gaurit (pentru taieturi / decupaje mai speciale / gauri de tevi de scurgere etc. care nu se pot face cu masina de taiat)

- cleste. Daca mai trebuie sa modificati o placa cu doar cativa milimetri atunci o sa o rupeti cu clestele. Atentie, lucrati cu grija, se fisureaza foarte usor. Chiar daca marginea nu mai este perfect drept taiata, ea va fi mascata de coltarele de plastic.

- folie de protectie pentru pereti, pardoseala si pentru mobila. Tineti cont de faptul ca se va face destul praf si murdarie, asa ca e bine sa protejati tot ce considerati necesar.

- bureti, perie, produse de curatat. Daca ati ales ceramica cu suprafata neteda, curatarea va fi foarte simpla, insa cea cu denivelari va va da de lucru.

MONTAJUL PROPRIU ZIS

Acum avem toate materialele si sculele necesare pentru inceperea lucrului. Totusi cu siguranta vor mai aparea si neprevazute. De exemplu: puteti sa cumparati un tub de silicon pentru izolarea tevilor instalatiilor sanitare, marginile cazii, vasului de wc (pentru a nu se infiltra apa).

Daca peretii sunt foarte strambi va trebui sa ii tencuiti pentru a micsora denivelarile. Pentru denivelari mici, pur si simplu veti mai incarca placile cu adeziv unde este necesar. Ganditi-va ca o tencuiala este mult mai ieftina (materialele) decat sa umpleti denivelari cu adeziv. De asemenea, verificati pardoseala si trageti mai intai o sapa pentru a o nivela daca este necesar. Anticipati unde va fi sifonul de pardoseala pentru a face scurgere catre el. Daca tavanul este stramb, va fi vizibil la sfarsit, daca montati faianta pana sus. Dupa ce ati montat faianta puteti sa-l gleduiti.

Urmeaza sa va faceti montajul “la rece”, adica sa ordonati placile pe jos pentru a vedea cum se incadreaza mai bine in spatiul dumneavoastra. Stati la intrarea baii si vedeti care este peretele care se vede primul, porniti de acolo calculul. In principiu e bine sa porniti cu placa intreaga de la nivelul cazii de baie. Evitati straifurile “la vedere”. Mai bine va ganditi cateva ore la inceput decat sa incepeti deja montajul si sa nu fie bine, sa trebuiasca sa dati totul jos.

Incepeti montajul placilor de la nivelul pe care l-ati stabilit in prealabil, incarcandu-le cu adeziv mai mult sau mai putin in functie de denivelarile peretelui. Acoperiti suprafata gresiei uniform cu adeziv, astfel incat sa nu ramana goluri. Daca le montati cu goluri riscati sa se desprinda sau sa se fisureze. Adaugati placile rand pe rand, regland distanta fata de cele anterioare cu ajutorul cruciulitelor. Opriti-va cat mai des si verificati cu bolobocul si dreptarul daca ati montat corect. Faceti modificarile necesare cat timp adezivul nu s-a uscat. Daca placajele ceramice au variatii mari de dimensiune de la cea standard (1-1.5 mm intre ele, calitatea a 2-a), veti avea dificultati la montaj pentru ca nu se vor mai potrivi corect rostuile.

Taiati straifurile cu masina de taiat si gaurile pentru scurgeri cu masina de gaurit. La aceste operatiuni veti avea placi pierdute, sa speram ca ne incadram in pierderile estimate la inceput :)

Indepartati adezivul in exces si intr-o oarecare masura si pe cel din rosturi. Nu uitati sa scoateti si distantierii. Stergeti si curatati suprafata placajelor ceramice.

Atentie, nu calcati pe gresie cat timp nu s-a uscat complet adezivul. Asigurati-va ca nu se va circula in camera respectiva timp de 12 ore de la montaj / pana a doua zi dimineata.

Preparati chitul. Daca culoarea nu este cea dorita o mai puteti pigmenta (gasiti pigmenti la magazinele de specialitate). Intindeti chitul astfel incat sa intre cat mai bine in rosturi si sa nu ramana goluri. Puteti modela curbura rostului cu marginea de plastic a unei brichete. Cand s-a uscat chitul, stergeti suprafata gresiei si faiantei. Daca acestea au suprafata denivelata, cu gaurele, iesituri si adancituri, este bine sa incepeti sa ii curatati suprafata inainte de a se usca complet chitul.

Leave a Reply

Statistici web